MCT OLIE

Premium DuoPower

AMANVIDA
MCT olie
Premium
DuoPower

Brandstof aanleveren zodat de lever ketonen kan aanmaken

Ik zet deze olie in m’n etalage omdat er momenteel heeeel veel te doen is rond KETO dieet. Deze MCT olie heeft niet veel zin buiten een keto dieet. 
Maar toch hoop ik dat je deze tekst interessant vind en denkt : ik ga hier toch mee aan de slag. 

Het doel van MCT is: brandstof aanleveren zodat de lever ketonen kan aanmaken agv de totale afwezigheid van glucose in het metabolisme. Want met een Keto dieet eet je geen koolhydraten waar je glucose ( of suiker voor je energie ) uithaalt. Die ketonen vormen de sleutel van het keto-dieet en zijn specifieke voordelen en resultaten. 


Dieet met verzadigde vetzuren

Bij een ketogeen dieet bestaat je dagelijkse inname uit ongeveer 70% (verzadigd) vet, 25% eiwitten en 5% koolhydraten. 
Wanneer je nog koolhydraten en "typisch Westers" eet dan heeft MCT geen zin. Ook wanneer je nog onverzadigde vetten gebruik, heeft MCT niet veel zin (want onverzadigde vetten zijn lange vetzuurketens en die werken anders dan MCT) ( middenlange vetketens) . Een keto dieet is daarom een dieet met verzadigde vetzuren (en eventueel een beetje olijfolie, maar niet veel)

Volgens Dokter Geert Verhelst is het zelfs helemaal niet interessant om MCT te gebruiken bij een "gewoon dieet".
Reden: er zitten "triglyceriden uit lange vetzuurketens en glucose in de weg"

Pardon ??? … Een beetje context want het is best ingewikkeld:

Triglyceriden zijn een soort vet dat in het bloed zit. In feite is triglyceride het meest voorkomende type vet in het lichaam. Triglyceriden zijn nodig voor een goede gezondheid, maar een overmaat hiervan kan schadelijk zijn en kan het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verhogen. Het zijn ook de vetten waaruit bil- en buikvet zijn opgebouwd.

Zowel gezonde als ongezonde voedingmiddelen (geraffineerde oliën, geraff koolhydraten, suiker, alcohol, transvetzuren) leiden tot de vorming van triglyceriden. De kwaliteit van de triglyceriden is van belang en is dus anders (en beter) wanneer ze gevormd wordt uit gezonde voeding dan uit ongezonde voeding.

Als er dus veel triglyceridenvorming is uit een "normaal Westers eetpatroon" , dan kan MCT olie daar niets positiefs aan toevoegen. De meeste vetten uit een normaal patroon zijn die lange vetzuurketens en die gedragen zich anders in het metabolisme dan MCT's, de middenlange vetzuurketens. Bovendien zitten dan ook die koolhydraten, alchohol, suiker,... in de weg.

Dus : MCT olie is op zich ook een vorm van triglyceriden (Medium Chain Triglycerids)  Als je die inneemt bij een "gewoon dieet" dan komen die "bovenop de stapel (kwalitatief slechte) triglyceriden" Je kan dus niet enerzijds de aanmaak van ("slechte") triglyceriden stimuleren met een gewoon dieet en anderzijds van MCT verwachten dat die dan tegelijk het tegenovergesteld doet. Dat is dus letterlijk : dweilen met de kraan open. 

Mobirise

Amanprana MCT = bio MCT!

Kwaliteit van de MCT’s zijn dus héél belangrijk! Kies ALTIJD biologisch want de niet bio MCT is overdreven bewerkt. Bij bio MCT’s komen geen chemicaliën aan te pas”

Je kan MCT ook cosmetisch gebruiken :
- Voor op je huid vanwege haar verzachtende, niet-verstoppende en antimicrobiële werking.
- Als super ontschminker, make-up reiniger en fantastische totaal reiniger van de huid. .
- Het beschermt de huid tegen vreemde micro-organismen. 
MCT olie  blijkt “propionbacteriën” te doden , die bacterien zijn verantwoordelijk voor inflammatoire acne. 3 soorten bacteriën die gelinkt worden met acne worden door MCT’s gedood vooraleer ze acne kunnen uitlokken. Er zijn geen geen allergische huidreacties op MCT gekend.
- Het helpt de huid hydrateren en eczeem voorkomen. MCT’s uit kokosolie helpen de droge huid en schilferende jeukende huiduitslag voorkomen en genezen .
- Mct olie helpt wonden te genezen. Klinische testen bevestigen dat MCT olie het genezingsproces versnelt, de antioxidanten status verbetert en collageen niveau’s verhoogt , dat = belangrijk voor wondheling. ,

Extra technische info , want dit is wel een belangrijke :
- MCT Duopower van Amanprana is met haar C-8 en C-10 vetzuurketens een MCT olie op haar best. 
- MCT = Medium Chain Triglycerides = Middellange Vetzuurketens. Die hebben bijzondere eigenschappen in ons metabolisme.
- Hoofddoel is het gebruik bij een ketogeen dieet,  om de vetverbranding en ketonenaanmaak te garanderen.
- Daarnaast kan het ook zinvol zijn bij een duur- en krachtsport, periodiek vasten, paleo dieet, koolhydraatarme-eiwitrijke diëten, detoxkuren.
- MCT olie is ook een cosmetisch product voor huidverzorging allerhande.
- Geschikt om in salades te verwerken, maar een theelepeltje in je koffie, shakes, smoothies, bulletproof koffie, sauzen enz. kan ook prima!
- Enkel geschikt voor koud gebruik (niet bakken of braden - wel in warme drank toevoegen)
- Bouw de inname van MCT-olie langzaam op. Begin met een theelepel per keer en kijk hoe je lichaam (spijsvertering) erop reageert. 
- Beperk je inname tot maximaal 6 theelepels per dag (meer heeft weinig zin), tenzij onder therapeutische begeleiding.
- Steeds vloeibaar in de fles vanaf 2°C

Mobirise
Mobirise

Check ook

Mijn blog: 
De wondere krachten van kokosolie

Tegenwoordig is er een ware stortvloed aan artikels mbt kokosolie .Een gezond verzadigd vet, of niet ? Reden voor me om nog eens serieus in m’n blogpen te kruipen en dit stuk voor jullie te maken . want we zien het bos niet meer tussen de kokosnoten..

Kokosolie (Amanvida)

Amanprana kokosolie is van topkwaliteit door de unieke bereidingswijze. Om de extra vierge kokosolie te bereiden worden de kokosnoten vrijwel onmiddellijk na de oogst gepeld, vermalen en in droogkasten op lage temperaturen te drogen gelegd. De gedroogde kokosrasp wordt vervolgens koud geperst tot extra vierge kokosolie. Onbewerkt, ongeraffineerd!

© Copyright 2020 Martine Prenen - All Rights Reserved